Over
Anneke Valk
Een bioloog met stralende energie en een heldere missie.
Eindeloze fietstochten door het bos, over de dijken, slingerend over de hei. We worden allemaal door het leven getekend. Bij momenten van rouw of intens verdriet, ga ik fietsen. Eindeloos ver fietsen. Terug naar de natuur, “terug naar mijn lijf”, terug naar de kern. Ik voel hoe mijn beenspieren zich stevig aanspannen, om de trappers in beweging te houden. Voel hoe diepe adem mijn ribben zijwaarts uiteen laat wijken. En hoe de frons op mijn voorhoofd zich langzaam ontspant.
Bij momenten van vreugde doe ik hetzelfde
Ook dankbaarheid, enthousiasme of plezier uit ik gemakkelijk en dolgraag via fysieke expressie. Een fanatieke yoga flow op de mat, dansen, of net iets zwaardere gewichten heffen dan ik meestal doe: het voelt heerlijk.
Mijn aandacht gaat zo vanzelfsprekend en regelmatig naar mijn lijf, dat ik met verbazing kan kijken naar de ontwikkelingen die we maatschappelijk inzetten en doormaken.
Dat is een heel ander verhaal, en ik zal er nu niet verder op in gaan. Misschien enkel nog de notie dat ik soms vrees dat we ‘hoofden op stokjes’ worden en daarmee de verbinding met ons lijf bijna volledig verliezen. Terwijl we zo veel levensenergie en wijsheid bezitten, in heel ons lichaam.
Lesgeven voor volle collegezalen geeft me zo veel energie
Het verbaasde niemand dat ik universitair docent werd. Ik vind het ontzettend leuk om anderen over het leven en hun lijf te vertellen. Waarom? Om mensen weer in verbinding te brengen met het wonder dat het leven is.
Toch wilde ik niet fulltime voor de universiteit werken. Er was immers nog zo veel meer te beleven en te ontdekken!
Ik wilde dolgraag sportlessen geven en behaalde daar verschillende diploma’s en certificaten voor. Tot mijn grote vreugde geef ik die sportlessen nog steeds.
Tot zover weinig onverwachts.
Tot er plotseling een vraag gesteld werd…
Niets van jouw lijf is vies
“Kun jij een workshop geven,” vroeg een sportdocent collega me. “Volgens mij weet jij namelijk wel hoe het zit, en wij allemaal niet. En als ik de nominaties mag geloven, kun jij het fantastisch uitleggen”.
Het was de zomer van 2021. We zaten buiten, in de zon. Er vlogen vast een aantal vogels voorbij om het plaatje compleet te maken, maar eerlijk gezegd kan ik me dat niet meer herinneren.
Erop terugkijkend, waren de menstruatiecyclus en menopauze een nog groter taboe dan ze nu zijn. Er werd nauwelijks over gesproken, laat staan media aandacht aan besteed. En tijdens de allereerste uitvoering van Bloody Beautiful werd rap duidelijk dat de opgelegde stilte dramatische effecten heeft: mensen voelen zich schuldig, snappen niet wat er gebeurt, of verwijten henzelf of hun partner dat de ene week de andere niet is.
Dat hakt erin.
Vraagt ontzettend veel.
Bloody Beautiful werd een feit
Deze eerste workshop over de menstruatiecyclus werd direct geïmplementeerd in het Vitaliteitsprogramma van Wageningen University. En het liep als een tierelier. Werknemers uit alle lagen van de universiteit ontdekten dat de dynamische effecten vaak voorspelbaar zijn. En dat je, zodra je begrijpt wat er gebeurt, vrij gemakkelijk keuzes kunt maken die jouw vitaliteit en gezondheid ondersteunen. Voor mij voelde het fantastisch; mensen waren zo opgelucht en dankbaar.
De kennis maakte een wezenlijk verschil: het veroorzaakte een paradigm shift bij de deelenemers.
Een andere manier van kijken en denken, met veel meer empathie en begrip voor henzelf en anderen.
Het is waanzin te denken dat we hetzelfde zijn.
We zijn gelijkwaardig.
Maar niet gelijk.
Ik vind het onbegrijpelijk dat de menstruatiecyclus en menopauze taboe zijn…
Uiteraard: vanuit maatschappelijk en historisch oogpunt is volledig het te verklaren. Maar als je er goed over nadenkt, is het dwaas. Deze processen en ritmes in je lijf zijn zó fundamenteel. Ons dag- en nachtritme volgen we ook; waarom negeren we de menstruatiecyclus dan volkomen?
Als je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt, kun je signalen en gevoelens in context plaatsen. Het is bijna als het weerbericht checken, voordat je naar buiten gaat. Wat zijn de omstandigheden vandaag? Wat kan ik verwachten? Verwacht niet dat zonnestralen je wangen zullen strelen, als er onweer voorspeld is.
Inmiddels spreek ik voor mannen, vrouwen, teams en bedrijven
De workshops staan nog steeds gegrond in de fundamentele fysiologie van een vrouwelijk lichaam, die je trouwens ook kunt ervaren met een andere gender identiteit. Of waarvan elementen ontbreken, ook als je je tot in de toppen van je tenen vrouwelijk voelt.
Wetenschappelijke kennis en inzichten vertaal in heldere, aantrekkelijke taal. Zodra je de biologie begrijpt, kunnen we ontdekken wat dat dan op dagelijkse basis voor je betekent. In je relatie. Op je werk. Ten aanzien van je eigen gezondheid, vitaliteit en welbevinden.
And that is where the magic happens
Mensen zeggen vaak dat mijn energie “ontwapenend” is. Dat is een prachtig compliment, maar ik vraag me dan wel af waar ze zich zo fanatiek tegen hebben moeten verdedigen. Waarom er gevoelensmatig iets verdedigd of beschermd moest worden…
Taboes hoeven er tijdens de workshops en trainingen niet te zijn. Die zijn er bij aanvang natuurlijk wel, anders hadden we niet de problemen op de werkvloer die we overduidelijk wel hebben.
Stigma’s, taboes en de onderwerpen waar mensen meestal flink ongemakkelijk van worden, adresseer ik juist wel. Op toegankelijke, laagdrempelige wijze. Vaak met humor. Nog veel vaker vanuit de biologische achtergrond. En altijd met respect voor een diversiteit aan zienswijzen.
, MSc
Belangrijkste certificaten & opleidingen
Onderwijs
- 5x genomineerd Teacher of the Year, Wageningen University
- Excellent Education Prize gewonnen (2017)
- SUTQ, Senior University Teaching Qualification (2024)
Biologie
- MSc Biology, Wageningen Universiteit
- PE&RC Research Master
Sport & Welzijn
- NASM Personal Trainer
- Vinyasa Yoga Teacher
- EFAA Fitness
Coaching & Theater
- Theatre Skills in a Classroom setting
- Brain Based Teaching
- Jongerencoach, Sonnevelt opleidingen