Training

Hormonen, overgang, werk en verzuim: training voor leidinggevenden

Training voor leidinggevenden, HR specialisten en teamleiders (m/v/x)

N

Kennis. Concrete handvatten. Ondersteunt preventief beleid.

N

Voor leiders die zowel welzijn als top performance willen faciliteren.

N

Razendsnelle return on investment.

Uit een recent onderzoek van Women in the Workplace (2022) bleek dat 87% van de vrouwen hun overgangsklachten niet durft te bespreken met hun leidinggevenden. Uit angst voor discriminatie, of verlies van hun baan, houden ze zich stil. Klachten worden verborgen, er wordt geen hulp gevraagd en er kan er dus ook geen hulp geboden worden. Met alle gevolgen van dien.

Het “niet-weten” heeft serieuze gevolgen

Niet iedereen heeft veel last van de overgang. Niet iedereen menstrueert. Niet iedereen kan in zijn eigen lijf ervaren, welke effecten fluctuerende hormonen teweeg kunnen brengen

Als je zelf geen hinder ondervindt van een maandelijkse cyclus of de perimenopauze, is het lastig te bevatten hoe hinderlijk de ongemakken kunnen zijn. En dat niet-weten, heeft serieuze gevolgen. Mannen én vrouwen oordelen, bagatelliseren of geven onbedoeld verkeerde adviezen.

En daarmee wordt het mogelijk nóg lastiger om leiding te geven. Want leiding geven, bekent uiteindelijk dat je mensen begrijpt. En zonder de juiste kennis en daaruit voortvloeiend begrip, heb jij geen idee waarom die ene collega zo vaak huilend voor je zit.

Nou dat hakt er wel in.

Want jij bent wel de CEO, manager of leidinggevende.

Een top-down approach biedt systemische aanpassingen

Werknemers vragen dit in enquetes: train de managers.

Train de leidinggevenden.

Want het persoonlijke en professionele leven van je collega’s staat mogelijk onder druk.

Ondersteuning van vrouwen in de overgang is prachtig en absoluut noodzakelijk. En het is tegelijkertijd slechts de helft van de oplossing. Want zonder een top-down approach in de gehele organisatie, zal systemische verandering achterblijven. Daarmee mis je de kansen op structurele en overigens vaak heel simpele aanpassingen en gewoonten.

Als je niet bouwt aan hun kennis en skills, blijven je teamleiders hun wenkbrauwen fronsen en weerstand bieden. Of blijven ze zitten met een deuk in hun zelfvertrouwen, omdat het niet lukt om passende ondersteuning te bieden aan excellente teamleden die plots in de menopauze belanden.

Het persoonlijke en professionele leven van je collega staat mogelijk onder druk

Eén van de meest indrukwekkende voorbesprekingen tot nu toe, herinner ik me nog als de dag van gisteren. De organisatie zocht een expert die kon informeren over de impact van de menstruatiecyclus. Hun doelstelling? Meer inclusie en veel meer begrip binnen de bedrijfscultuur.

Ze kwamen via-via uit bij mij.
We planden een online kennismaking.
Tot zover de bekende routine.

Dit bedrijf vroeg om grootschalige impact

“Anneke, we willen dat je de bedrijfsartsen, fysio’s, worklife coaches, HR professionals én leidinggevenden van Achmea inhoudelijk gaat informeren. We willen dat iedereen die leiding geeft of ondersteuning biedt, op de hoogte is van de biologie van de menstruatiecyclus.”

Het bedrijf vroeg heldere casussen en stellingen.

Zodat het geleerde al op de dag zelf al toegepast kon worden. Door te brainstormen, te sparren; mensen hun vindingrijkheid op dat moment al te laten ervaren. De Deep Dive voor leidinggevenden was ontstaan.

Deze werkgever vertrouwde erop dat mensen zelf met oplossingen zouden komen, op voorwaarde dat ze goed geïnformeerd zouden zijn.

Gebrek aan kennis is vaak de basis van de problemen die ontstaan door taboes. Immers, waar niet gesproken kan worden, kunnen mensen niet leren via ervaringen of verhalen. En als er iets is waar homo sapiens ontzettend goed in zijn, dan is het leren via ervaringen en verhalen. Deden we al bij kampvuren en op de savanne. Oeroude kennis werd verhalenderwijs doorgegeven.

“De sessie van Anneke werd zeer gewaardeerd, gemiddeld 4,9 op schaal van 5. Alle deelnemers gaven achteraf aan dat de interactieve sessie een waardevolle tijdsbesteding was. Het was erg interessant en leerzaam.”

 

– VanBerkel Professionals (februari 2024)

Praktisch

  • Volledige dag
  • 10, 20 of max. 40 deelnemers
  • Op locatie
  • Afstemming middels voorbespreking

Dit is een training voor mannen én vrouwen

Kern van de training:

  • Biologie van de menstruatiecyclus én overgang
  • Casussen en stellingen; feedback en reflectie
  • Ongeziene mentale klachten; hoe zijn ze te herkennen en bespreken?
  • Wat is laaghangend fruit? Welke veranderingen kun je in de gehele organisatie doorvoeren, met hoge ROI?

Ik werk altijd met een voorbespreking. Elkaar tijdig online ontmoeten is zo zinvol: we kunnen focus en doelstellingen dan helder afstemmen, en eventueel extra thema’s of vraagstukken toevoegen. 

Trainingen geef ik het liefst op locatie

Het is een volle dag, met veel inhoud, reflectie en zeker ook momenten van ontspanning en trots zijn op de vooruitgang die we boeken. Dit gezamenlijk ondernemen, samen doen, verloopt het meest vanzelfsprekend als we daadwerkelijk ook fysiek op dezelfde locatie zijn.

Werken mensen door heel het land? Of zelfs heel Europa of heel de wereld? Dan kan ik me voorstellen dat een online training de meest impactvolle keuze is.

Bij een online training raad ik sterk aan de training in 2 dagdelen te splitsen, en deze op twee verschillende dagen te plannen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Klik op onderstaande knop.

Er gaat een wereld voor je open.