Workshop

Het Vergeten Verschil

Je hormonen beïnvloeden je lijf en je brein: mannen en vrouwen werken anders

N

Ontwapenende, verhelderende sessie over onzichtbare man / vrouw verschillen

N

Voor effectief diversiteit & inclusie beleid. En ontspannen, blije werknemers

N

Praktische vraagstukken, heldere handvatten en absoluut gender inclusief

De menstruatiecyclus en perimenopauze zijn per definitie ene thema in jouw organisatie. Want mensen die menstrueren, hebben een andere fysiologie dan mensen die dat niet doen. 

Niet beter.
Niet slechter.
Anders.

En die hogere, fluctuerende levels van oestrogeen en progesteron hebben talloze functies in een lijf. Het is verdraaid handig dat te begrijpen. Mensen kunnen dan veel gemakkelijker zinvolle keuzes maken; en hun werk inrichten op een manier die goed bij hen past.

Dat er nauwelijks over hormonen en de impact op welzijn en productiviteit wordt gesproken, is geen indicatie van welzijn. De thema’s zijn taboe. En een flink taboe ook.

Sommige medewerkers zullen relatief weinig last ervaren, en dat is prachtig. Desalniettemin zullen ook zij waarschijnlijk nog kansen missen, omdat ook de positieve en krachtige effecten van hormonen doorgaans onderbelicht zijn. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat je op bepaalde momenten in je cyclus extra focus en energie kunt verwachten.

Menstruatie heeft geen gender

Er zijn vrouwen die niet of nauwelijks menstrueren. Bijvoorbeeld door een aandoening, transitie of medische ingreep.

Er zijn mannen en non-binaire mensen die maandelijks bloed verliezen, om de volstrekt voor de hand liggende reden dat ze met een baarmoeder en eierstokken geboren zijn. 

Toch staan we er zelden bij stil.

Doen we dat negeren dan bewust? Of weten we niet beter?

Veel mensen negeren de menstruatiecyclus volkomen onbedoeld en onwetend. We weten het niet. Dit geldt voor mannen én vrouwen. We hebben geen flauw benul. Er heerst zo’n heftig taboe op menstrueren of “ongesteld zijn”, dat er weinig over gesproken wordt – er dus ook weinig herkenning kan plaatsvinden tussen mensen.

Terwijl juist die herkenning, de ervaring dat je niet de enige bent met deze ervaring, een enorm gevoel van opluchting kan geven. Mensen ontspannen direct. Gaan praten. Delen. En zodra mensen durven vertellen over hun problemen, worden we als groep vindingrijk en oplossingsgericht. Dat is ontzettend logisch, want we zijn ongelooflijk sociale en empathische wezens. We willen elkaar graag helpen en ruimte geven. Maar dat kan pas, als we weten wat er speelt.

En meestal weten we helemaal niet welke problemen mensen ervaren.

Want we praten er niet over.

Menstruatie en de perimenopauze zijn bijna onzichtbaar

Tampons, maandverband en cups worden angstvallig buiten beeld gehouden. Ik vraag me nog steeds geregeld af wat er zo afschrikwekkend is aan een stukje katoen, maar blijkbaar doet het iets. Ik zie zelden een man een tampon vasthouden, of aanreiken. 

“Dat hoeft toch ook niet!”

Ik hoor het je bijna denken.

“We lossen het zelf wel op”.

Praktisch

  • 1 – 3 uur
  • 20, 50 of >100 deelnemers
  • Op locatie of online
  • Vraagstukken en casussen, passend bij de organisatie

Wat kun je verwachten van een D&I workshop over hormonen?

Impact.

Ja, ik wil meer begrip en kennis.

Hoe boek ik een workshop?

Ik ben er onwijs trots op, te kunnen zeggen dat vrijwel iedere workshop die ik geef, nog weken nazingt in een organisatie. Deelnemers blijven praten over het geleerde. Taboes zijn doorbroken en fundamentele kennis is eindelijk helder verwoord.

Education is the most powerful tool you can use, to change the world
– Nelson Mandela

Taboes zijn als schaduwen in het donker.
We zien ze niet.
De thema’s blijven letterlijk onderbelicht.

En ja, ik snap het; je kunt nu beredeneren dat in het donker, die schaduwen er helemaal niet zijn. En in deze metafoor heb je vast een interessant filosofisch perspectief te pakken…

Ik vraag me dan wel af wat de bedoeling is.
Blijven we in het donker dwalen?
Of bewegen we naar het licht?

The sky is the limit

Locatie & tijd
Workshops kunnen zowel online, als live op locatie gegeven worden.

Ze hebben beide hun eigen voordelen:

  • Op locatie: de meeste dynamiek, vaak een grotere belevenis.
  • Online: collega’s die thuis werken, kunnen ook aanhaken. Het is daarmee een heel toegankelijke, breed aan te bieden workshop.

Standaard duurt een workshop circa één uur. Langere workshops zijn zeker mogelijk.