Workshop Menstruatiecylus

“Bloody Beautiful”

Interactieve workshop voor teams en bedrijven.

N

Verhelderende sessie over vrouwelijke fysiologie

N

Behoud talent: bied inzicht en oplossingen

N

Modulaire opbouw: kies je thema of aandachtspunt per workshop

Zou je een belangrijke vergadering plannen rond middernacht? Zou je teamleden en leidinggevenden bijeen verzamelen, om belangrijke knopen door te hakken bij kunstmatig licht en een bak sterke koffie? 

Nee.

Natuurlijk niet.

Waarom eigenlijk niet…?

Er is een fundamenteel biologisch ritme dat we allemaal begrijpen en respecteren.

We slapen ’s nachts en werken overdag. Jonge ouders en mensen die nachtdiensten werken, weten hoe zwaar het kan zijn om tegen dit dag- en nacht ritme in te gaan. Je moet soms letterlijk vechten tegen de slaap, tegen je eigen biologie. Je eigen circadiaanse ritme is krachtig, en dat is maar goed ook. Vitale organen zoals ons hart, onze darmen en brein blijven gezonder als we dit ritme volgen.

Echter, een ander krachtig ritme negeren we doorgaans volkomen…

Terwijl het minstens zo veel impact heeft.

En eigenlijk weten we dat wel:
“Schat, is het misschien weer dat moment van de maand?”

Of, als je zelf menstrueert:
“Waarom dacht ik twee weken geleden dat een volle agenda geen probleem zou zijn?!”

De ene week is de andere niet…

Hormonen zijn geen “vrouwenprobleem”. Als het al een probleem is, dan is het een kennisprobleem.

Wat bied je bij een nieuwe IT applicatie?

Mensen in jouw organisatie weten nog niet hoe het systeem werkt. Kennis ontbreekt. Laat je hen klakkeloos met het nieuwe programma werken? Of bied je een opleiding?

Welke werknemer gaan uiteindelijk beter werken?

Degene bij je de kosten van de opleiding bespaard hebt?

Of hij die snapt hoe het zit?

Workshop over hormonen: verschillende modules

Wat begon in 2021 met één enkele workshop “Bloody Beautiful”, is inmiddels behoorlijk positief uit de hand gelopen. Verschillende organisaties en doelgroepen kwamen met vragen voor verdieping en vervolgsessies. Daaruit ontstonden verschillende modules.

1) Werking van hormonen. Wat doen ze in je lichaam? Waarom is het belangrijk dat jij dit weet? Wat kun je toeschrijven aan hormonen, en wat is simpelweg een ‘life event’? En waarom… zou iedere leidinggevende deze workshop moeten volgen?

2) Leefstijl, tips, gezondheid, vitaliteit. Hoe verschillen vitaliteit en gezondheid van elkaar? Waarom is het zinvol die twee te onderscheiden? Ik ga je niet vertellen hoeveel appels je moet eten – wel geef ik je nieuwe perspectieven op voeding, stress en sport (NASM gecertificeerd), zodat jij daarna keuzes kunt maken die bij je passen.

3) Taboes, verbinding en communicatie. Waarom houden we tampons en pads angstvallig verborgen? En vrezen we dat collega’s tampons mee naar huis nemen, terwijl we wel gratis koffie en thee bieden? (zonder te vrezen dat er volle thermoskannen mee naar huis gaan…) Hoe praat je over hormonen op de werkvloer? Hoe doorbreek je de stilte?

En… wat hebben hormonen & inclusie met elkaar te maken?

4) Brein en hormonen. Wat doet stress met je cyclus? Wanneer sturen hormonen iets aan, wanneer is het je brein? Wat zijn verschillene tussen mannen en vrouwen? Bestaat er een “vrouwelijk brein” en een “mannelijk brein”? Wat kun je in deze context zeggen over gewoonten, focus en humeur? Een energieke sessie met concrete handvatten en sprekende metaforen. 

5) Hormonen, anticonceptie en ongemakkelijke vragen. Uitermate geschikt voor studenten en Inclusie Cafés voor alle leeftijden. Stel je vragen aan een bioloog, die spreekt over de vulva, penis (en waarom die twee in essenstie hetzelfde zijn) bloedverlies, slijm, sex, schaamte en sensualiteit. En uiteraard anticonceptie. Want hoe maak je die keuze? Wat vindt Tiktok? Wat is wijsheid? Hoe praat je hierover met een partner. Deze workshop geeft je woorden, wijsheid en wetenschap. Geen sluitende “ja” of “nee” antwoorden. Wél gesprekken en perspectieven waar je mee verder kunt.

Workshop boeken? Andere wensen of vragen?
Neem gerust contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden en de meest passende inzet voor een eerste sessie in jouw organisatie.

Praktisch

  • 1 – 3 uur
  • Verschillende modules (thema’s)
  • Voor 20, 50 of >100 deelnemers
  • Op locatie of online
  • Vraagstukken en casussen, passend bij de organisatie

Niet klagen maar dragen…

Je personeel opleiden: een krachtige return on investment

Vertrouw er niet op dat degene die menstrueert of de overgang beleeft, zelf alle kennis in huis heeft. Doorgaans is dat echt niet zo. Ik spreek bijzonder weinig vrouwen die me kunnen uitleggen, hoe kun menstruatiecyclus nou daadwerkelijk in elkaar zit. Welke hormonen wanneer dominant zijn. En welke effecten ze kunnen verwachten, in de verschillende weken. Mensen weten het niet. Mannen noch vrouwen.

Wat doe je als je een nieuwe IT oplossing implementeert, waar je werknemers nog onbekend mee zijn? Laat je hen er klakkeloos mee werken, of bied je een opleiding?

Welke werknemer gaan uiteindelijk beter werken?

Degene bij je de kosten van de opleiding bespaard hebt?

Of hij die snapt hoe het zit?

Behoud talent: bied oplossingen

Workshops gaan verder dan keynotes. Een keynote is een zeer zinvolle keuze op grote evenementen, met waarschijnlijk verschillende sprekers en relatief weinig tijd per spreker. De focus ligt op inspiratie, show en spektakel.

Een workshop gaat verder. Het karakter is rustiger, met beduidend meer interactie en kennisoverdracht. Mensen kunnen vragen stellen en ervaringen delen. We bespreken de fundamentele fysiologie van de menstruatiecyclus en overgang, de impact van hormonen en verschillende thema’s die daar aan raken. Welke workshop je ook boekt; ik reik de kennis aan in aantrekkelijke, zeer begrijpelijke taal.

Omdat mensen opeens begrijpen wat ze ervaren, en deze ervaringen bovendien in praktische context geplaatst worden, gaan er ontzettend veel kwartjes vallen. Opeens is er begrip. En door dat begrip verdwijnen belemmeringen en obstakels. Oplossingen worden bespreekbaar. Zichtbaar.

Ja, ik wil meer begrip en kennis. Hoe boek ik een workshop?

Neem contact op & kies een eerste thema
Wat begon als de workshop “Bloedmooi”, is inmiddels gegroeid tot een heel scala aan workshops en trainingen. Welke het best past bij een organisatie, hangt af van jullie doelstellingen, wensen en doelgroep.

Laten we zeker een voorbespreking inplannen: we ontmoeten elkaar een keer online, om wensen en doelstellingen helder af te stemmen.

Welke thema’s worden vaak aangevraagd?

  • Biologie van de menstruatiecyclus
  • Productief zijn gedurende je hele cyclus
  • Veerkracht in de overgang
  • Je brein en hormonen
  • Communiceren binnen een team, of juist met leidinggevenden
  • Trainingen specifiek voor leidinggevenden

Doelstelling

Hier op de website staan verschillende modules per workshop beschreven. Het allerbelangrijkste? Jullie vraag, team en doelstelling. Neem daarom gerust contact op.

Uitvoering

  • Op locatie: de meeste dynamiek, vaak een grotere belevenis.
  • Online: collega’s die thuis werken, kunnen ook aanhaken. Het is daarmee een heel toegankelijke, breed aan te bieden workshop.