Workshop

Bloody Beautiful

Interactieve workshop voor teams en bedrijven.

N

Verhelderende sessie over vrouwelijke fysiologie

N

Behoud talent: bied inzicht en oplossingen

N

Perfecte ijsbreker en eerste sessie

Zou je een belangrijke vergadering plannen rond middernacht? Zou je teamleden en leidinggevenden bijeen verzamelen, om belangrijke knopen door te hakken bij kunstmatig licht en een bak sterke koffie? 

Nee.

Natuurlijk niet.

Waarom eigenlijk niet…?

Er is een fundamenteel biologisch ritme dat we allemaal begrijpen en respecteren.

We slapen ’s nachts en werken overdag. Jonge ouders en mensen die nachtdiensten werken, weten hoe zwaar het kan zijn om tegen dit dag- en nacht ritme in te gaan. Je moet soms letterlijk vechten tegen de slaap, tegen je eigen biologie. Je eigen circadiaanse ritme is krachtig, en dat is maar goed ook. Vitale organen zoals ons hart, onze darmen en brein blijven gezonder als we dit ritme volgen.

Dus geeft je lijf, als product van millennia aan evolutie, je duidelijke signalen over “tijd” en welk moment op de dag het is. En je blijft gezonder als je de signalen van je lichaam kunt volgen.

Echter, een ander krachtig ritme negeren we doorgaans volkomen…

Terwijl het minstens zo veel impact heeft.

En eigenlijk weten we dat wel:
“Schat, is het misschien weer dat moment van de maand?”

Of, als je zelf menstrueert:
“Waarom dacht ik twee weken geleden dat een volle agenda geen probleem zou zijn?!”

De ene week is de andere niet…

Mensen die menstrueren,
zijn intern dynamischer dan mensen zonder cyclus.

Doen we dat negeren dan bewust? Of weten we niet beter?

Veel mensen negeren de menstruatiecyclus volkomen onbedoeld en onwetend. We weten het niet. Dit geldt voor mannen én vrouwen. We hebben geen flauw benul. Er heerst zo’n heftig taboe op menstrueren of “ongesteld zijn”, dat er weinig over gesproken wordt.

En er dus ook weinig herkenning kan plaatsvinden tussen mensen.

Terwijl juist die herkenning, de ervaring dat je niet de enige bent met deze ervaring, een enorm gevoel van opluchting kan geven. Mensen ontspannen direct. Gaan praten. Delen. En zodra mensen durven vertellen over hun problemen, worden we als groep vindingrijk en oplossingsgericht. Dat is ontzettend logisch, want we zijn ongelooflijk sociale en empathische wezens. We willen elkaar graag helpen en ruimte geven. Maar dat kan pas, als we weten wat er speelt.

En meestal weten we helemaal niet welke problemen mensen ervaren.

Want we praten er niet over.

Menstruatie en de perimenopauze zijn bijna onzichtbaar

Tampons, maandverband en cups worden angstvallig buiten beeld gehouden. Ik vraag me nog steeds geregeld af wat er zo afschrikwekkend is aan een stukje katoen, maar blijkbaar doet het iets. Ik zie zelden een man een tampon vasthouden, of aanreiken. 

“Dat hoeft toch ook niet!”

Ik hoor het je bijna denken.

“We lossen het zelf wel op”.

Praktisch

 • 1 – 3 uur
 • Voor 20, 50 of >100 deelnemers
 • Op locatie of online
 • Vraagstukken en casussen, passend bij de organisatie

Niet klagen maar dragen…

Je personeel opleiden: een krachtige return on investment

Vertrouw er niet op dat degene die menstrueert of de overgang beleeft, zelf alle kennis in huis heeft. Doorgaans is dat echt niet zo. Ik spreek bijzonder weinig vrouwen die me kunnen uitleggen, hoe kun menstruatiecyclus nou daadwerkelijk in elkaar zit. Welke hormonen wanneer dominant zijn. En welke effecten ze kunnen verwachten, in de verschillende weken. Mensen weten het niet. Mannen noch vrouwen.

Wat doe je als je een nieuwe IT oplossing implementeert, waar je werknemers nog onbekend mee zijn? Laat je hen er klakkeloos mee werken, of bied je een opleiding?

Welke werknemer gaan uiteindelijk beter werken?
Degene bij je de kosten van de opleiding bespaard hebt?
Of hij die snapt hoe het zit?

Behoud talent: bied oplossingen

Workshops gaan verder dan keynotes. Een keynote is een zeer zinvolle keuze op grote evenementen, met waarschijnlijk verschillende sprekers en relatief weinig tijd per spreker. De focus ligt op inspiratie, show en spektakel.

Een workshop gaat verder. Het karakter is rustiger, met beduidend meer interactie en kennisoverdracht. Mensen kunnen vragen stellen en ervaringen delen. We bespreken de fundamentele fysiologie van de menstruatiecyclus en overgang, de impact van hormonen en verschillende thema’s die daar aan raken. Welke workshop je ook boekt; ik reik de kennis aan in aantrekkelijke, zeer begrijpelijke taal.

Omdat mensen opeens begrijpen wat ze ervaren, en deze ervaringen bovendien in praktische context geplaatst worden, gaan er ontzettend veel kwartjes vallen. Opeens is er begrip. En door dat begrip verdwijnen belemmeringen en obstakels. Oplossingen worden bespreekbaar. Zichtbaar.

Ja, ik wil meer begrip en kennis. Hoe boek ik een workshop?

Neem contact op & kies een eerste thema
Wat begon als de workshop “Bloedmooi”, is inmiddels gegroeid tot een heel scala aan workshops en trainingen. Welke het best past bij een organisatie, hangt af van jullie doelstellingen, wensen en doelgroep.

Exact om die reden, werk ik altijd met een voorbespreking: we ontmoeten elkaar een keer online, om wensen en doelstellingen helder af te stemmen.

Welke thema’s worden vaak aangevraagd?

 • Biologie van de menstruatiecyclus
 • Productief zijn gedurende je hele cyclus
 • Veerkracht in de overgang
 • Je brein en hormonen
 • Communiceren binnen een team, of juist met leidinggevenden
 • Trainingen specifiek voor leidinggevenden

Er bestaan al talloze variaties op bovenstaande thema’s. Een Deep dive enkel voor mannelijke werknemers. Een verplichte Fundamentals, voor leidinggevenden. En Trajecten, om medewerkers persoonlijke en diepgaande ondersteuning te bieden.

The sky is the limit

Locatie & tijd
Workshops kunnen zowel online, als live op locatie gegeven worden.

Ze hebben beide hun eigen voordelen:

 • Op locatie: de meeste dynamiek, vaak een grotere belevenis.
 • Online: collega’s die thuis werken, kunnen ook aanhaken. Het is daarmee een heel toegankelijke, breed aan te bieden workshop.

Standaard duurt een workshop circa één uur. Langere workshops zijn zeker mogelijk.