workshop
Overgang en werk: veerkracht tijdens de perimenopauze
Over mentale, fysieke en emotionele impact. En kansen!
Verhelderende sessie over vrouwelijke fysiologie
Behoud talent: bied inzicht en oplossingen
Doel? Duurzame inzetbaarheid en blije, vitale mensen
De overgang. We kennen talloze transities en overgangen in ons leven. Maar er is er één die een bepalend lidwoord heeft gekregen. Niet “een overgang”, maar dé overgang. De transitie van vruchtbaarheid naar wijze vrouw. De perimenopauze.
Als ze gelukkig genoeg is om een hogere leeftijd te bereiken, beleeft iedere vrouw deze levensfase vanzelf. Het is een volstrekt natuurlijke periode; maar wel eentje die flink tumultueus kan zijn.
Mannen kennen een geleidelijke veroudering, met testosteronspiegels die gelijkmatig en kalm naar een lager niveau kabbelen. Dat veroorzaakt volstrekt natuurlijke signalen van veroudering: het hoofdhaar wordt dunner, vergrijst of verdwijnt volledig. Vetmassa verplaatst zich subtiel of minder subtiel naar onontgonnen terrein op het lichaam. Het nieuw ontwikkelde buikje wordt wel liefkozend het “bierbuikje” genoemd. Een opvallend eufemisme, dat de aandacht afleidt van de werkelijke oorzaak. Immers, dit is meestal niet de periode waarin mensen daadwerkelijk de meeste pilsjes achterover slaan.
Ook mannen zouden profiteren van beter begrip van hun natuurlijke veroudering.
Maar laten we starten bij de vrouw.
Mannen, niet getreurd: het zou me niet verbazen als aandacht voor de perimenopauze vanzelf gaat leiden tot breder generatiedenken op de werkvloer.
Generatiedenken waarvan iedereen van gaat profiteren, ongeacht gender of sexe. Maar laten we eerst de vrouwelijke fysiologie begrijpen. Want zij maken de grootste rollercoaster mee. En het huidige gebrek aan kennis heeft een verpletterend effect op hun kansen en ondersteuning.
Waar te beginnen?
Bij ons brein.
Dat enthousiast aanstuurt op optimale voortplanting…
Het brein als duracell konijn.
Tijdens de pubertijd komen de eerste eicellen van een jonge vrouw tot rijping. Ze rijpen, “springen” en worden vrijgegeven door de eierstokken. En zodra deze eicel haar reis naar de baarmoeder start, is de jonge tiener vruchtbaar. Nog vóór haar eerste menstruatie.
En vanaf dat moment is een vrouw regelmatig vruchtbaar. Niet zo constant als een man; maar frequent genoeg om in een ritmische dans te belanden waar de evolutie prima tevreden mee is.
Maar na enkele decennia van een contente cadans… raken de eicellen op.
De voorraad stokt. En net zoals lege schappen in de supermarkt ergernis veroorzaken bij de gemiddelde consument, zo kan ook het vrouwelijk lichaam op een tegenreactie van het brein rekenen. Lege eierdozen zijn een flink onwenselijke situatie. Of in ieder geval een verandering waar het brein niet direct akkoord mee is.
Verwoed wordt gezocht naar de laatste eicellen.
Zoals kinderen wild struinen door bossen en struiken om gekleurde paaseieren te vinden, zo start ook het brein zijn zijn zoektocht naar de laatste cellen die wellicht nog zouden kunnen springen.
De productie van twee belangrijke brein hormonen (LH & FSH) wordt opgevoerd. Logisch, want dit is de enige manier waarop het brein de eierstokken kan bereiken.
Je brein verandert in een duracell konijn met indrukwekkende conditie. En de eierstokken kunnen niet anders dan de commando’s opvolgen.
Cadans uit balans
Zodra het brein pieken gaat vertonen in de hormonen die het afgeeft, kan de rest van het lichaam niet anders dan die signalen opvolgen. De eierstokken doen dat ook. En wanneer zij gaan reageren, start de fysieke en mentale uiting van de overgang pas werkelijk.
De eierstokken van een vrouw zijn vrij kleine organen, maar ze zijn ongelooflijk krachtig. Ze produceren namelijk oestrogeen en progesteron; twee hormonen met een indrukwekkend repertoire aan functies.
Menstruatie en de perimenopauze zijn bijna onzichtbaar
Tampons, maandverband en cups worden angstvallig buiten beeld gehouden. Ik vraag me nog steeds geregeld af wat er zo afschrikwekkend is aan een stukje katoen, maar blijkbaar doet het iets. Ik zie zelden een man een tampon vasthouden, of aanreiken.
“Dat hoeft toch ook niet!”
Ik hoor het je bijna denken.
“We lossen het zelf wel op”.
Praktisch
- 1 – 3 uur
- Max. 50 deelnemers. Grotere groep? Dan wordt het een interactieve lezing.
- Op locatie of online.
- Verschillende modules (thema’s)
- Met menstruatie challenge?
- Vragen, casussen en (creatieve) opdrachten die passen bij de organisatie. Bespreken we in de voorbespreking.
Niet klagen maar dragen…
Je personeel opleiden: een krachtige return on investment
Vertrouw er niet op dat degene die menstrueert of de overgang beleeft, zelf alle kennis in huis heeft. Doorgaans is dat echt niet zo. Ik spreek bijzonder weinig vrouwen die me kunnen uitleggen, hoe kun menstruatiecyclus nou daadwerkelijk in elkaar zit. Welke hormonen wanneer dominant zijn. En welke effecten ze kunnen verwachten, in de verschillende weken. Mensen weten het niet. Mannen noch vrouwen.
Wat doe je als je een nieuwe IT oplossing implementeert, waar je werknemers nog onbekend mee zijn? Laat je hen er klakkeloos mee werken, of bied je een opleiding?
Welke werknemer gaan uiteindelijk beter werken?
Degene bij je de kosten van de opleiding bespaard hebt?
Of hij die snapt hoe het zit?
Behoud talent: bied oplossingen
Workshops gaan verder dan keynotes. Een keynote is een zeer zinvolle keuze op grote evenementen, met waarschijnlijk verschillende sprekers en relatief weinig tijd per spreker. De focus ligt op inspiratie, show en spektakel.
Een workshop gaat verder. Het karakter is rustiger, met beduidend meer interactie en kennisoverdracht. Mensen kunnen vragen stellen en ervaringen delen. We bespreken de fundamentele fysiologie van de menstruatiecyclus en overgang, de impact van hormonen en verschillende thema’s die daar aan raken. Welke workshop je ook boekt; ik reik de kennis aan in aantrekkelijke, zeer begrijpelijke taal.
Omdat mensen opeens begrijpen wat ze ervaren, en deze ervaringen bovendien in praktische context geplaatst worden, gaan er ontzettend veel kwartjes vallen. Opeens is er begrip. En door dat begrip verdwijnen belemmeringen en obstakels. Oplossingen worden bespreekbaar. Zichtbaar.
Ja, ik wil meer begrip en kennis. Hoe boek ik een workshop?
Neem contact op & kies een eerste thema
Wat begon als de workshop “Bloedmooi”, is inmiddels gegroeid tot een heel scala aan workshops en trainingen. Welke het best past bij een organisatie, hangt af van jullie doelstellingen, wensen en doelgroep.
Exact om die reden, werk ik altijd met een voorbespreking: we ontmoeten elkaar een keer online, om wensen en doelstellingen helder af te stemmen.
Welke thema’s worden vaak aangevraagd?
- Biologie van de menstruatiecyclus, overgang, zwangerschap
- Productief zijn gedurende je cyclus, overgang, zwangerschap
- Veerkracht in de overgang
- Je brein en hormonen
- Communiceren binnen een team, of juist met leidinggevenden
- Trainingen specifiek voor leidinggevenden
Er bestaan al talloze variaties op bovenstaande thema’s. Een Deep dive enkel voor mannelijke werknemers. Een verplichte Fundamentals, voor leidinggevenden. En Trajecten, om medewerkers persoonlijke en diepgaande ondersteuning te bieden.
Doelstelling
Hier op de website staan verschillende modules per workshop beschreven. Het allerbelangrijkste? Jullie vraag, team en doelstelling. Neem daarom gerust contact op.
Uitvoering
- Op locatie: de meeste dynamiek, vaak een grotere belevenis.
- Online: collega’s die thuis werken, kunnen ook aanhaken. Het is daarmee een heel toegankelijke, breed aan te bieden workshop.